In een airfryer heb je geen of maar een klein beetje olie nodig. Dat scheelt natuurlijk in de hoeveelheid vetten die je binnen krijgt. Maar zijn er misschien ook nadelen aan de airfryer?
Met de airfryer kun je niet alleen lekkere snacks maken, maar nog veel meer gerechten bereiden, zoals groente, vlees en zelfs brood en gebak.
Een airfryer is een hetelucht friteuse. De producten worden verhit door middel van de circulatie van hete lucht (200 graden). Wat je erin bereid wordt daardoor lekker krokant, zonder dat er olie nodig is. Je krijgt daardoor een stuk minder vetten binnen, en dat scheelt eveneens in calorieën.
Dat is dus anders dan bij een frituurpan. Deze vul je met olie, en het voedsel dat je wilt klaarmaken wordt hierin ondergedompeld. Als je je patat of kroket uit de frituurpan haalt, is dat doordrenkt met olie. Bereiding in de airfryer scheelt tot zo’n 80% in vetten
Als je het gebruikt als een vervanger voor de friteuse, is dat op zich wel gezonder, maar het feit blijft dat alle frituursnacks in principe niet zo gezond zijn. Dan bedoel ik hiermee: patat, bitterballen, kaassoufflés, kroketten en frikandellen en dergelijke.
Misschien denk je dat je met een kroket of frikandel toch net zoveel voordelen hebt van vlees, zoals wanneer je gehakt zou eten. Maar een kroket bevat lang niet zoveel eiwitten, die je wel nodig hebt om gezond te blijven. Verder wordt er aan kroketten en andere snacks vaak veel zout toegevoegd, waardoor je er ook gemakkelijk teveel van eet.
Met een airfryer kun je veel meer verschillende gerechten maken, zoals groente, vlees, vis of kip. Als je niet gebruik maakt van deze mogelijkheden, mis je natuurlijk ook de vele voordelen voor de gezondheid die dit apparaat kan bieden.
Gemakszucht
De airfryer heeft als voordeel dat hij erg gemakkelijk is in gebruik. Je stopt je groente, vlees of vis erin, stelt de temperatuur in en hop, je maaltijd is snel klaar. Dit kan er echter wel voor zorgen dat je kiest voor eenvoudige maaltijden, die niet zo rijk zijn aan groente en ook niet zo afwisselend zijn. Niet alle groenten zijn geschikt voor de airfryer en evenmin kun je er granen of peulvruchten in bereiden. Maak je vaker snelle maaltijden, dan kun je wel een gebrek aan vezels, vitaminen of eiwitten krijgen. Een salade bij je maaltijd eten vangt dit tekort niet op.
Conclusie:
Bereiding van je eten in de airfryer is wel degelijk gezonder dan wanneer je dit in de frituurpan doet. Maar het gaat er uiteindelijk wel om, wàt je erin klaarmaakt. Als je kiest voor snacks en patat, wees je er dan van bewust dat het nog altijd redelijk ongezonde snacks zijn. Maak gebruik van de vele mogelijkheden van de airfryer om goed te kunnen profiteren van de voordelen die deze te bieden heeft. Maak afwisselende maaltijden klaar met gezonde, onbewerkte producten. Daarmee kun je wel een bijdrage leveren aan je eigen gezondheid.