Op vakantie naar Italië.
Italië is het land van pizza, pasta en ijs. Heerlijk, maar probeer goed na te denken welke keuze je het beste kunt maken.
Tip 1: KIES DE JUISTE GERECHTEN
In Italië begint de maaltijd vaak met kleine hapjes vooraf, nog voor het voorgerecht, antipasti. Ze zijn bedoeld om de eetlust wat op te wekken. Bij antipasti kun je denken aan plakjes vleeswaren (zoals ham en worst), kaas, gegrilde groenten, bruschetta en groenten gerechtjes. Kies hierbij vooral voor de groenten gerechtjes of misschien een salade. Laat de worst, kaas, salami en broodjes liever zoveel mogelijk liggen.
Bij het voorgerecht wordt vaak pasta, risotto, gnocchi of soep gegeten. Kies dan voor soep of ongevulde pasta met tomatensaus. De Carbonara- en bechamelsaus zijn veel calorierijker.
Bij het hoofdgerecht kun je kiezen voor magere vlees of vissoorten. Bij vlees kun je denken aan gegrilde kip (pollo) of stukje biefstuk (bistecca). Bij vis kun je denken aan tarbot (rombo) of zeebaars (branzino). Als je saus kiest, kies dan tomatensaus en neem er flink wat groenten bij of een lekkere groene salade (insalata mista). Zorg dat je bord voor het grootste gedeelte uit groente bestaat dat is altijd goed.
Desserts in Italië zijn over het algemeen behoorlijk calorierijk. Dus als het lukt om koffie of thee te drinken is dat de beste optie. Er zijn natuurlijk wel minder slechte opties. Een amandelkoekje met een klein glaasje dessertwijn (cantuccini vin santo), een paar bolletjes sorbetijs (geen roomijs) of een fruitsalade. Ik heb niet iedere dag de behoefte gehad om een dessert te nemen. Ik zat liever met mijn koffie te genieten van het moois en de kinderen snoepte van hun ijs of namen eens een tiramisu. Als ik een ijs nam zorgde ik voor extra beweging. (dit hadden we toch wel).
Tip 2:KIES DE GOEDE PIZZA
Als je pizza neemt is dit vaak een behoorlijke hap. Neem dan geen voorgerecht. Kies voor pizza met dunne bodem en niet teveel beleg. Zeker niet met veel kaas en vette vleeswaren. Veel groenten erop kan natuurlijk wel en kip, zeevruchten, vis en ham. Pizza’s die je het beste kunt kiezen zijn: Margherita (tomaat en mozzarella), prosciutto (tomaat, ricotta en ham), tonno (tomaat, mozzarella, ui en tonijn), verdure, (tomaat en verschillende groenten) en napoletana (tomaat, anjovis en mozzarella).
De minder goede pizza’s zijn: quattro formaggi (tomaat en verschillende soorten kaas) en salame (tomaat, kaas en salami)
Tip 3: ontbijten
Tja daar is het ontbijt weer. In Italië kun je tijdens je vakantie heerlijke verse broodjes halen. Dit kun je af en toe doen, maar probeer af te wisselen met bv. yoghurt en fruit. Ik heb gewoon mijn eigen muesli meegenomen met minder koolhydraten erin van de Tasty Basics. En eens een omelet gemaakt met tomaat erin of roerei. (ik moest snel zijn voor de rest me dit opat).
Tip 4: DRINK VOLDOENDE WATER
Ook nu geldt weer, drink voldoende water. Het geeft je een gevuld gevoel en je transpireert iets meer met die heerlijke zomerse temperaturen. Neem een flesje water mee, waar je ook naartoe gaat. Water het liefst uit een flesje kopen, uit de kraan vond ik erg chemisch ruiken.
Tip 5: BEWEGEN
Ook deze tip komt iedere keer weer terug. Ik heb mijn fitbit iedere dag om gehad en gezorgd voor die minimale 10.000 stappen. Zwemmen of badmintonnen op de camping kan natuurlijk ook al meewerken. Het was echt warm om intensieve dingen te ondernemen helaas. Wij lagen op een terrassen camping op hoogste niveau heel erg rustig en een mooi fantastisch uitzicht. Dit betekend dus veel traplopen iedere dag en een flinke klim en daling iedere dag zo op en neer.
Het belangrijkste van alles is probeer zoveel mogelijk te genieten van al het heerlijks dat in Italië te eten is. Het zijn meestal hele pure smaken. Je kunt je portie delen met andere tafelgenoten. Daarnaast is het natuurlijk verstandig rustig aan met de wijn te doen en niet te veel brood uit het broodmandje te nemen. Op deze manier hoef je je niets te ontzeggen en kun je gewoon mee eten met de rest van het gezin. Het is niet moeilijk maar gewoon een kwestie van keuzes maken.