Veel mensen denken aan vegetariërs als mensen gewoon geen vlees eten. Er zijn verschillende categorieën vegetariërs. In de volksmond wordt iedere vorm van vegetarisme gewoon vegetariër genoemd, en dat is vaak ook wel zo makkelijk. Maar als je uit eten gaat of bij vrienden eet, is het wel handig als je even toelicht wat voor soort vegetariër je bent.
Verschillende soorten vegetariërs
Zo eten sommige mensen geen vlees, maar wel vis, of wel of niet eieren en melkproducten. Deze keuze heeft vaak te maken met de redenen waarom mensen vegetarisch willen eten. Als je vegetariër wordt omdat je gezonder wilt eten, en minder groeihormonen en andere chemische stoffen die je met vlees binnenkrijgt, wilt eten, dan eet je vaak nog wel eieren, kaas en melkproducten. En soms ook nog wel vis, omdat dat nog wel als gezond wordt beschouwd. Maar als je tegen de manier bent waarop vee wordt gehouden, en tegen de overbevissing van de zee, dan zul je ook geen vis eten, en waarschijnlijk ook geen of minder eieren, kaas en melkproducten. En sommige mensen willen best vegetarisch eten, maar kunnen echt niet zonder bijvoorbeeld vis of melk. Iedereen heeft zo zijn eigen beweegredenen en principes waarnaar men besluit vegetariër te worden.
Lacto-ovo vegetariër
Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte, maar eet wel eieren, melk en kaas. Dit is het meest voorkomende type van vegetariër, en de meeste mensen weten niet beter dan dat dit de enigste manier is. Een lacto vegetariër eet wel melk-en kaasproducten, maar eet geen eieren. En een ovo-vegetariër eet juist weer geen kaas en melkproducten, maar wel eieren.
Pescotariërs en Pollotariërs
Een pescotariër eet geen vlees, gevogelte en zuivel, maar wel vis. En een pollotariër eet juist geen vlees, vis en zuivel, maar wel gevogelte, en dan voornamelijk kip. De redenen om wel vis en/of kip te eten zijn vaak uit gezondheidsoverwegingen. Vis en kip zijn allebei goed voor je, vooral vette vis.
Veganisten
Een veganist is iemand die geen dierlijk product of bijproduct eet en gebruikt. Ze eten voornamelijk groenten, fruit, noten, granen en peulvruchten. Dus geen vlees, vis of gevogelte, en ook geen eieren, kaas of melkproducten. Ook voedingsmiddelen waarin deze verwerkt zijn eten zij niet. Zo eten ze bijvoorbeeld niets wat met dierlijke olieen is bereid, geen mayonaise want daar zit ei in, en ook producten bepaalde E-nummers niet omdat daar bijvoorbeeld beenmerg in kan zitten. Veganisten maken ook geen gebruik van gebruiksvoorwerpen waarin dierlijke materialen zijn verwerkt. Zo draagt een veganist bijvoorbeeld geen leer (alleen katoenen schoenen en riemen, etc.) en ook geen wollen producten.
Fruitariërs en Raw Food-aanhangers
Deze categorieën vegetariërs zul je niet zo vaak tegenkomen. Een fruitariër eet slechts fruit en noten. Ze eten niets waar een plant voor gedood moet worden, dus alleen de vruchten die geplukt kunnen worden. De redenatie is dat deze manier van eten het meest in balans en harmonie is met de aarde en de natuur.
Een Raw Food aanhanger eet slechts rauw voedsel. Dus dat zijn groentes, fruit, noten en peulvruchten. Volgens hen verdwijnt de voedingswaarde uit het eten als je het kookt. Door koken verliezen de meeste groentes inderdaad een deel van hun voedingsstoffen, maar niet alles.
Parttime vegetariërs
De parttime vegetariërs komen het meest voor. Dit zijn mensen die niet altijd vlees eten maar ook niet altijd vegetarisch. Veel mensen eten bijvoorbeeld regelmatig vegetarisch om af te vallen of wegens gezondheidsredenen.
(Onderaan de pagina kun je op de banner van bol.com klikken voor leuke aanbiedingen van vegetarische kookboeken).
De link van het boek komt van het voedingscentrum.