Blauwe bessen zijn gezond, lees hieronder waarom.
Blauwe bessen zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Ontdek je hoe je cellen, brein, bloeddruk en cholesterol van deze kleine vruchtjes profiteren.
Ook kom je te weten of blauwe bessen je helpen tijdens het afvallen.
Waarom de blauwe bes gezond is
De blauwe bes is rijk aan krachtige stoffen, zoals antioxidanten en anthocyanen. Ook vind je in dit donkerblauwe vruchtje veel vezels en belangrijke mineralen. Op deze manier kan het besje voor een aanzienlijke verbetering van je gezondheid zorgen.
1. Beschermt je cellen
Vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken. Door blauwe bessen, banaan of appel te eten, krijg je antioxidanten zoals vitamine A en C binnen. Deze stoffen bieden bescherming tegen vrije radicalen en beschermen je cellen.
Blauwe bessen ondersteunen een gezonde cel-ontwikkeling en dragen op deze manier bij aan het behoud van gezonde cellen. De volgende organen profiteren van dit effect:
Longen
Slokdarm
Keel
Mond
Dikke darm
Alvleesklier
Prostaat
Blauwe bessen bevatten foliumzuur. Deze stof herstelt het DNA en helpt voorkomen dat cellen zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is.
2. Voor een gezond cholesterol
Blauwe bessen bevatten antioxidanten. Uit studies is gebleken dat deze stoffen kunnen bijdragen aan een verlaging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het lichaam, waardoor je algehele cholesterol verbetert. Dat is eveneens goed voor je hart en bloedvaten.
3. Goed voor de bloeddruk
Uit onderzoek onder mensen met overgewicht is gebleken dat blauwe bessen kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Een gezonde bloeddruk is, net als een gezond cholesterolgehalte, gunstig voor je hart en bloedvaten.
Dat blauwe bessen zo’n heilzaam effect hebben op je bloeddruk, komt mogelijk doordat ze rijk zijn aan stoffen die bekend staan om hun bloeddrukverlagende vermogen. Denk aan kalium, calcium en magnesium.
4. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Een portie blauwe bessen van 148 gram bevat 3,6 gram vezels. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met diabetes type 1 een lager bloedsuikergehalte hebben wanneer ze genoeg vezels binnenkrijgen.
Bij mensen met diabetes type 2 verbeteren de bloedsuiker- en insulinegehaltes ook wanneer ze meer vezels in hun eetpatroon opnemen. Vezels zorgen ervoor dat suikers uit voeding minder snel in de bloedbaan worden opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
Blauwe bessen kunnen tevens de insulinegevoeligheid helpen verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verkleinen van de kans op diabetes type 2.
5. Bevordert de gezondheid van het hart
Blauwe bessen bevatten veel vitamine B6 en foliumzuur. Deze stoffen kunnen schade aan de aderen helpen voorkomen, zodat het hart wordt beschermd. Dit is mogelijk doordat vitamine B6 en foliumzuur de opstapeling van de schadelijke stof homocysteïne kunnen helpen tegenhouden.
Ook krijg je door het eten van blauwe bessen veel anthocyanen binnen. Dit zijn kleurstoffen die vooral in rode en blauwe fruitsoorten te vinden zijn, met name wanneer deze rijp zijn.
6. Gunstig voor de hersenen
Er zijn onderzoeken uitgevoerd waarin is aangetoond dat het eten van blauwe bessen de hersenfuncties kan helpen verbeteren.
Een voorbeeld hiervan is een onderzoek waarbij 9 ouderen met een milde cognitieve stoornis 12 weken lang iedere dag blauwe bessensap te drinken kregen. Aan het eind van de studie waren er verschillende verbeteringen in de hersenfuncties te zien.
Dit effect op ons brein komt voort uit het gehalte aan anthocyanen in blauwe bessen. Deze stoffen zijn vooral werkzaam op gebieden in onze hersenen die te maken hebben met ons geheugen en leervermogen. Je vindt anthocyanen ook in aardbeien, peren en kersen.
Blauwe bessen tijdens het afvallen
Blauwe bessen kun je prima eten als je wilt afvallen. De vruchtjes zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels, en bevatten relatief weinig calorieën.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten. Je kunt fruit het beste eten tussen 08.00 en 18.00 uur, omdat je lichaam zo nog voldoende tijd heeft om de fruitsuikers te verbranden.
Afslanktip: Verdeel de twee porties fruit over de dag, want dan kan je lichaam de fructose direct omzetten in energie. Als je meer dan twee stuks fruit tegelijk eet, heb je kans dat je lever een deel van de fructose opslaat als lichaamsvet.