Blog Layout

Aardappelen, brood, pasta en rijst laten staan om af te vallen?

8 mei 2021

This is a subtitle for your new post

Het is tegenwoordig heel populair om geen of weinig koolhydraten te eten. De koolhydraatarme diëten zoals het Paleodieet en het Ketodieet vliegen je om de oren. Daar komt ook het idee vandaan dat je aardappelen, pasta, rijst en brood moet laten staan om af te vallen, deze producten bevatten namelijk koolhydraten. En koolhydraatbeperkte diëten werken natuurlijk wel voor even, maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk deze hele groep voedingsmiddelen niet moet eten. 
Je hebt bepaalde koolhydraten nodig om te kunnen functioneren en om te denken. De meeste voedingsexperts zijn het erover eens dat het niet verstandig is om alle koolhydraten te laten staan. Wat wel verstandig is, is om bepaalde koolhydraten te laten staan.

Koolhydraten zijn een energiebron en deze heb je nu eenmaal nodig om te kunnen leven. Gemiddeld genomen bestaat het voedingspatroon van een persoon voor 40 tot 70% uit koolhydraten. Vezels vind je in voeding met koolhydraten en zijn zeer hard nodig voor een gezonde spijsvertering. Ook fruit en groente bestaan voor een groot deel uit koolhydraten. Toch is de voedingswaarde zo hoog dat het zeker niet verstandig is om deze uit je eetpatroon te verbannen. Deze koolhydraatrijke producten zijn juist heel gezond, zitten vol vitaminen en mineralen en hebben veel gezondheidsvoordelen. Zo verlaag je je kans op verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten.

Welke koolhydraten?
Er is een groot verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn juist erg gezond en worden door je lichaam langzaam omgezet in brandstof. Snelle koolhydraten worden juist snel omgezet in suiker, deze zijn ongezond. Hierdoor krijg je na het eten van snelle koolhydraten ook weer snel honger en na het eten van langzame koolhydraten zit je juist langer vol. Volkoren producten, havermout en zilvervliesrijst zijn langzame koolhydraten. Patat, chips, wit brood, snoep en koek zijn juist snelle koolhydraten. Wanneer je gezond wil leven kun je de snelle koolhydraten het beste mijden, deze producten bevatten veel calorieën maar hebben daarnaast geen verdere voedingswaarde. Te veel aan snelle koolhydraten heeft het gevolg dat je toeneemt in gewicht. 

Producten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood hoef je zeker niet te schrappen voor een gezonde leefstijl. Sla wel de snelle ongezonde koolhydraten over. Uiteindelijk gaat het bij afvallen om de hoeveelheid calorieën die je eet (en verbruikt). Gezond eten maakt het makkelijker om niet te veel calorieën binnen te krijgen omdat je langer geen hongergevoel hebt. Dat geldt voor eiwitten, vetten en langzame koolhydraten. Je hebt dan langer een vol gevoel. Na het eten van snelle koolhydraten krijg je juist snel weer honger. Dit komt omdat je suikerspiegel te snel daalt waardoor je lichaam zegt he..... ik moet nu iets eten.

Vind je het lastig om te beginnen of heb je nog tips nodig bij het maken van je juiste voedingsbalans, geen nood ik help je hierbij. Ik kijk samen met jouw naar een gezond voedingspatroon wat je ook goed kunt volhouden en toe kunt passen in je dagelijkse routine. Dus geen gekke producten die je nog snel moet aanschaffen voor al die standaard weekmenu's die je van internet kunt downloaden. Ieder mens is anders dus ook andere voedingspatronen.

National Orchestra

Where rhythm and harmony find their way into your soul.
Improve your skills by joining our webinar about coding, biotech, and the future of startups.
Share by: