Blog Layout

voor- en nadelen crashdieet

19 juni 2020

This is a subtitle for your new post

VOOR- EN NADELEN VAN EEN CRASHDIEET.

Crashdiëten zijn diëten waar snel afvallen centraal staat (vandaar de term crashen). De energie-inname wordt drastisch omlaag gebracht, waardoor het lichaam de reserves zou moeten aanspreken. Maar is snel afvallen ook gezond afvallen? En wat zijn de risico's van een crashdieet? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Een crashdieet vertraagt je stofwisseling
​Wanneer je lichaam te weinig calorieën binnenkrijgt, val je uiteraard af: je verbrandt meer energie dan dat je inneemt via de voeding. Maar de manier waarop je afvalt is belangrijker dan het afvallen zelf. Een gewichtsconsulent helpt je bij het adviseren in een uitgebalanceerde voeding waarin je niks tekort komt. Een crashdieet ondersteunt je hier niet bij. Door een te lage inname van (verkeerde) calorieën is de kans groot dat je in spiermassa en vocht afneemt, waardoor je stofwisseling een stuk trager gaat werken. Het gevolg? Minder gezond afvallen en een minder snelle daling van je vetpercentage.

Een crashdieet geeft je weerzinwekkende (hunker)momenten naar suikers en vetten.
​Veel crash diëten zijn gebaseerd op het weglaten van koolhydraten. Dit is op de korte termijn enigszins vol te houden, maar het langdurig weglaten van de belangrijkste brandstof in ons lichaam is funest. Wist je dat onze hersenen enkel kunnen teren op glucose, wat afkomstig is uit de koolhydraten in onze voeding? Je kunt je voorstellen dat je tijdens een crashdieet niet meer helder kunt nadenken. Je lichaam krijgt een tekort en dit tekort wordt fysiek merkbaar. Een weerzinwekkende behoefte naar suikerrijke en vetrijke voedingsmiddelen is het gevolg van het langdurig weglaten van koolhydraten. We hebben ze nou eenmaal ook hard nodig!

Een crashdieet geeft geen inzicht in een gezond en volwaardig eetpatroon.
​​Crashen betekent verstand op nul (letterlijk, want je hebt nauwelijks glucose in je bloed om goed na te denken) en gewoon de kuur afmaken of de shakes opdrinken. Valkuilen, oude gewoonten en punten die je eigenlijk zou willen verbeteren aan je eetgedrag komen niet aan de orde. Je krijgt geen nieuwe inzichten en je leert niets. Nadat je stopt met crashen, ben je misschien een aantal kilo's lichter maar je bent niets wijzer. Op het moment dat je weer 'normaal' gaat eten, kom je geheid weer aan en misschien nog wel meer dan wat je woog voordat je begon met het dieet. Je lichaam gaat namelijk sneller vetten opslaan na een periode van een ernstig tekort.
 ​
Wees niet bang om hulp te vragen! Een stok achter de deur kan een goede motivatie zijn om op een gezonde manier af te vallen.


Gezondheid Gezondheid

National Orchestra

Where rhythm and harmony find their way into your soul.
Improve your skills by joining our webinar about coding, biotech, and the future of startups.
Share by: